Kostas Smoriginas

2015m. Sausio 11d. Sekmadienis 19:00 - 21:00

Jau tris dešimtmečius Kostas Smoriginas (g. 1953m.) – vienas populiariausių Lietuvos teatro ir kino aktorių. Baigęs Lietuvos konservatoriją (dabartinę Lietuvos muzikos ir teatro akademiją) su garsiuoju režisierės Dalios Tamulevičiūtės „dešimtuku“, K. Smoriginas daugelį metų dirbo Jaunimo teatre Vilniuje. Šis teatras garsėjo režisieriaus Eimunto Nekrošiaus kurtais spektakliais, o daugelyje jų K. Smoriginas sukūrė pagrindinius vaidmenis. Kone legenda tapęs jo vaidmuo E. Nekrošiaus spektaklyje „Kvadratas“ žavėjo kelias teatro gerbėjų kartas.

Už aktorinę kūrybą K. Smoriginas yra pelnęs ne vieną apdovanojimą. 2000 m. jo sukurtas Makbeto vaidmuo to paties pavadinimo spektaklyje (rež. E. Nekrošius) buvo apdovanotas „Kristoforu“ – prestižiškiausiu teatralams skiriamu apdovanojimu Lietuvoje. O 2004m. K. Smoriginui buvo skirta Lietuvos nacionalinė kultūros premija. Nuo 2004 m. rudens rodoma K. Smorigino statyta Lietuvoje itin išpopuliarėjusi komedija „Urvinis žmogus“. Iš pradžių jis, kartu su Dainiumi Kazlausku, režisavo šio aktoriaus pasirodymą, o 2005 m. balandį ir pats pradėjo vaidinti „urvinį“. Taip pat yra tęstinio projekto „Urvinė moteris“ režisierius.

K. Smoriginą labai mėgo ir geriausias Lietuvos kino scenaristas bei režisierius Vytautas Žalakevičius. Jo filmas „Žvėris, išeinantis iš jūros“, kuriame vaidino ir K. Smoriginas, kino festivalyje Italijoje pelnė Didįjį prizą.

K. Smoriginas – universalus menininkas. Jis dalyvavo abiejuose pirmojo lietuviško miuziklo „Meilė ir mirtis Veronoje“ pastatymuose, kelerius metus vadovavo Jaunimo teatrui, kuriame pastatė spektaklius „Normanų pergalės“ ir „Gyvenimas drauge“. Dar studijuodamas K. Smoriginas pradėjo kurti dainas pagal Lietuvių poetų žodžius ir tapo vienu iš naujo aktorinės dainos žanro kūrėjų. 1997 m. jis kartu su kolegomis aktoriais Sauliumi Bareikiu ir Olegu Ditkovskiu subūrė nepaprastai išpopuliarėjusį „Aktorių trio“ ir kelerius metus koncertavo visoje Lietuvoje, išleido kelis albumus. Vėliau, nuo 2000 m., K. Smoriginas ėmė rengti solinius koncertus, išleido dvi savo kompaktines plokšteles – „Pilietis“ bei „Ponai ir ponios“. Bardą galima išvysti koncertuojantį su O. Ditkovskiu. Tokiu atveju jų duetas vadinasi „Aktorių duo“. 2006 m. kartu su O. Ditkovsiu, Neda Malūnavičiūte ir Tomu Dobrovolskiu susibūrė į muzikinį projektą „Meilės trikampis“.

2015 01 15 Kostas Smoriginas