Klasikinės instrumentinės indiškos muzikos vakaras

2018m. Balandžio 29d. Sekmadienis 19:00 - 21:00

Pavasariui įpusėjus kviečiame Jus į senosios klasikinės muzikos koncertą. Koncerte skambės gyva muzika, atliekama klasikiniais Indiškos muzikos intrumentais (bansūri fleita, tabla, sitara, tampura). Skambės seniausi klasikinės Indiškos muzikos sąskambiai RAGOS. Ilgą laiką praeityje RAGOS buvo grojamos tik šventyklose arba karalių rūmuose. Tikėta kad RAGŲ sąskambiai yra šventi ir suderinti su gamta, Žeme ir Visata.

 

Yra legendų, kad senovės muzikantai šios muzikos deka galėdavo prišaukti lietų, uždegti ugnį, bendrauti su gyvūnais. Pabūsime su tokiu stebuklu ir mes visi.

  

ॐ Adomas Šimkūnas - Bansuri fleita

Bernardas Janauskas - Tabla

Justina Kaminskaitė - Tanpura

Rytis Girskas – Sitara

 ॐ

Bansuri fleitą Adomas atrado pradėjęs gilintis į Indiškos klasikinės ir tradicinės folkloro muzikos erdves. Šio žanro muzika kuria raminančią ir harmonizuojančią aurą, nes yra neatitolusi nuo gamtos ritmų. Smagu, kad per muziką galima dalintis ne tik meditatyviomis, tačiau kartais ir žaismingomis nuotaikomis. Groja modernaus folkloro/pasaulio muzikos grupėse "Undan" ir "MaiNuo".

 ॐ

Bernardas Janauskas, įkvėptas pasaulio ir tradicinės Indų klasikinės muzikos, jau daugelį metų nesiskiria su Indiškose ragose dažniausiai sutinkamu ritminiu instrumentu - tabla.

 ॐ

Justinai scenos veikla labai artima ar apima labai platų spektrą nuo miuziklų, klasikinės senosios indiškos muzikos (dhrupad), teatro, šokio, judesio praktikų, tarpdisciplininių projektų, režisūros ir koncertų. Justina taip pat yra dainų autorė. Klasikinę indišką muziką atrado susidomėjusi indiško daivavimo technikomis ir meditacijomis: "Netikėtai radau ne tik atsakymų, bet ir naujų būdų klausti. Šiame žanre, ryškiau nei kur kitur iki šiol, atrandu, kaip muzika yra tapati kvėpavimui ir būčiai."

 ॐ

Rytis vienas iš nedaugelio muzikantų, kuris savo grojimo gitara sugebėjimus išplėtė iki sitaros. Sitara - egzotiškas indiškas instrumentas. Sakoma, kad jį įvaldyti reikia pašvęsti visą savo gyvenimą. Tai yra reta proga, kai bus galima išgirsti sitarą gyvai. Savo kasdieninėje kūryboje Rytis mėgsta eksperimentuoti ir dalyvauti projektuose, kuriuose sujungiamos archajiškas sitaros skambesys su modernia muzika.

 

Geltonos sofos klubas yra VšĮ Artoteka projektas, o Artoteka - pelno nesiekianti menų studija, nuo 2009 m. organizuojanti daugiau kaip keturiasdešimt kūrybinių-edukacinių užsiėmimų vaikams ir suaugusiems. Visos surinktos lėšos koncertų metu - skiriamos kūrybinių užsiėmimų organizavimui vaikų ir senelių namuose, ligoninėse bei neįgaliųjų centruose.

Klasikinės instrumentinės indiškos muzikos vakaras - Raga Charukeshi